Sidor

söndag 22 juli 2012

Ovanligt vanligt växlande väder

När man vaknar på morgonen kan man mötas av en klarblå himmel utanför fönstret. Man tänker då, "idag kan det inte bli något regn med denna blåa himmel, äntligen dags för en stund på stranden..." Det behöver inte gå så mycket längre tid än att kaffet hinner gå igång, Mimmi få frukost och det är dags för henne att gå ut en sväng... igenmulen grå himmel, regnet hänger i luften. Vart tog strandvädret vägen?

Ja ja, det går väl inte att göra så mycket åt vädret annat än att prata om det, ett outsinligt ämne. Eftersom vi nästan glömt var stranden ligger, får vi sysselsätta oss hemma på bästa sätt, efter bästa förmåga, vilket i praktiken innebär att vi snart har målat om det mesta av de gamla delarna av huset, inne. Utgår man från detta har det varit ett lysande semesterväder. Golv och trappa har slipats och målats, väggar, dörrar (och runt de samma också) och runt fönster likaså. Till och med elementen har fått sig en omgång.

Då vädret någon enstaka längre stund varit trivsamt soligt och varmt (eller nästan, inte för mycket blåst) har Maken dessutom påbörjat ett intressant projekt ute. Inte kunde jag väl ens i min vildaste fantasi tro att vi skulle hinna så här mycket.

Allt började i vintras, då vi efter lite olika turer beslutade oss för att vi behövde byta fönster, det visste vi innan, men att vi också skulle göra det. Då fönstren var bytta hade vi ju ändå flyttat möbler, så då kunde det passa att slipa golvet i det större rummet. Sagt och gjort, slipat och lackat, det blev jättefint, tycker vi. 

Då dessa saker var åtgärdade, syntes tapeternas brister alltför tydligt. Lika bra att fixa även detta då vi ändå är igång. Dra bort lite gamla tapeter, spackla, slipa, klistra upp väv, måla på den, måla dörrar, runt dessa och runt fönster (nerkortad version av förloppet). För varje sak man gör, ser man två, tre ytterligare projekt man skulle behöva ta sig an. Så det ena har lett till det andra, snart sätter vi stopp för denna gång, för man kan verkligen göra hur mycket som helst. Om inte annat kan man alltid ändra lite någonstans... 

Utgår man från jobbet vi lagt ner denna sommar, kan man säga att vädret varit ok, annars hade det inte blivit så mycket gjort, det är helt klart. Till saken hör att trädetaljerna härhemma var i stort behov av att bli tillfixade. Det var många år sedan vi gjorde det senast. 

Jag hade lite funderingar på att lägga till lite "före-efter-bilder". Sonen hade ett annat namn, som kanske kan var mer passande och lite roligare, working progress. Tanken är väl mer då att se hur arbetet framskrider, lite i taget. Här finns försök till sådana bilder från vår trapprenovering, som för övrigt inte är riktigt klar än.


Till höger om/i trappan hade vi en spalje, där vi hängde ytterkläder, tidigare. Denna har Maken tagit bort. Jag hann dock inte fram med kameran i tid. Det kan hända att det dyker upp något äldre kort lite längre fram, om jag hittar något där man kan se hur denna spalje såg ut, mer eller mindre tydligt.Det blev inte exakt samma vinkel, men det går ändå att se att något hänt. De sandpapper som ligger utlagda på vissa steg, ligger där för att markera vilka steg det går att gå på. Vi målade vartannat steg och lät dem torka, då de torkat målade vi de andra. Vi i detta fall var Sonen, till viss del, och Maken, till stor del.


Lite längre upp i trappan. Trappstegen och de målade detaljerna är delvis slipade här. Sonen slipade trappan, på sin lediga dag.Nästan samma vinkel.


Här syns lite av trappan och lite mer av hallgolvet uppe. Golvet är grundmålat med häftgrund här. Tidigare var det ett lackat furu-eller grangolv.


Nu har även lister, element och dörren som syntes på förra bilden, fått ny vit färg på sig, det hade de inte då.

Golvet har Maken målat fyra(!) gånger. Det blev så för att jag ville ha det blankt, så blankt som möjligt. Det visade sig vara svårare än jag trott från början att hitta färg, som stämde in på önskan av resultat. Möjlighet att få "blankast" resultat fick man genom att använda oljebaserad färg, men då fanns den haken att oljefärg har en tendens att gulna med tiden och det är vitt golv som önskas. Denna sammanfattning är min tolkning av den fakta jag fick i färgaffären jag gick till. Så jag får väl reservera mig för eventuella faktafel. Det var i alla fall det vi utgick ifrån då vi gjorde som vi gjorde.
  

1 kommentar:

  1. Trappan är jättefin. Så vit vill jag ha vår källartrapp, men det vill inte Chrille. För mycket jobb, säger han. Vi får väl se... Kramen

    SvaraRadera