Sidor

lördag 30 juni 2012

Smått och gott

Innan gårdagens åskväder tog fart var Mimmi och jag ute i skogen en sväng. Vi skulle inte gå så långt, därför tog jag med kameran. Nästan precis i början av vår lilla promenad fick jag syn på dessa små goingar. Inte hade jag väl tänkt att det var dags för blåbär redan. Faktum är att jag nog aldrig riktigt reflekterat över exakt när under sommarmånaderna dessa små blå mognar. Nu vet jag, i slutet av juni.

För några veckor sedan fick jag höra att det tydligen är/ ska vara ett blåbärsår i år. Bara under den korta runda vi gick igår fanns där många mogna bär.


De båda bilderna ovan tog jag igår. Bilden nedan tog jag två dagar tidigare. Det är också blåbär, men de växer inte i skogen. De växer i vår trädgård. Så blå har de inte blivit än, för dessa vet jag att de brukar mogna i slutet av sommaren. Man kan nog kanske inte kalla det ris... eller kan man det? Ja, kanske...eller buske? Någon sorts amerikanska blåbär är det i alla fall. Växten (så kan man säga) fanns här då vi flyttade in och den var stor redan då. Nu är det dags att staga upp den på något vis, så den kan växa vidare, utan att brytas av. Det ser ut att bli en hel del bär även här.


Dessa röda små goingarna växer precis nedanför vår yttertrappa. De har vuxit här i över tio år, kanske bortåt femton till och med. Förmodligen är de självsådda på något sätt, jag har en liten teori, men är inte säker på om den stämmer. Goda är de i alla fall.

Från blåbär och smultron till honung. Ja inte riktig honung direkt, men väl en honungsros. En fantastiskt vacker växt då den kommer i blomning. De doftar gott, men inte så starkt. Denna ros planterade vi för några år sedan intill ett av våra äppelträd. Detta träd har inte burit så mycket frukt, men vi ville ändå ha det kvar. Vi tyckte då att det var en god idé att göra som med hagtornet och kaprifolen, låta dem växa tillsammans.

Höst, vinter och vår tänker man nog inte så mycket på att där växer något annat än ett äppelträd, men under några veckor på sommaren syns det knappt att där finns något annat än en ros. Bilden nedan är från igår, den 29 juni. Om man tittar riktigt noga kan man se några små ljusa, gula blommor, inte många än.


Jippiiie, jag lyckades flytta bilderna!!! Rosbilderna nedan är från ikväll och dom satte jag in här senare än de andra bilderna. Från början tyckte de att de skulle vara ovanför gårdagens bild, men det blev ju fel. Dessutom hamnade de över varandra. Med denna smala modell på bild såg det lite konstigt ut, tyckte jag. Då försökte jag flytta dem genom att ta tag i dem och... det funkade. Härligt!

Ja, bilderna här under är alltså från ikväll, kanske lite skillnad, aaaningen. Vi får väl se hur lång tid det tar tills den är så gott som helt utslagen.


Denna dag har jag tillbringat i Kalmar. Ett kort besök på Ikea hann jag också med, så klart, innan jag körde hem. Alltid är det något man "behöver" där.

Fast det var inte på Ikea jag tillbringade den längsta tiden av detta besök norröver och det var, för en gångs skull, inte huvudorsaken heller till att jag åkte till Kalmar. Calmare kattklubb har sin årliga internationella utställning denna helg. Jag hade inte anmält någon katt, men det är roligt att åka dit som åskådare också. Vad gör man på en kattutställning om man inte tillhör dem, som för dagen, ställer ut? Givetvis går man runt och tittar på dessa vackra katter. Tänk så många olika "modeller" det faktiskt finns, kanske inte samma spännvidd som på hundar, där det ju också kan variera mycket i storlek. Man träffar trevliga människor, som man pratar med och man shoppar.

Nu finns där inte så väldigt stor variation på utbudet, om man inte har katt eller i alla fall ett kattintresse. Idag handlade jag några nya vippor, en typisk förbrukningsvara då man har katt. Det blev en boll och en mus att "putta" runt på, även detta en förbrukningsvara. Dessa saker har nämligen en tendens att hamna i dammsugaren, oftast via ett större eller mindre stopp någonstans i slangen. En annan "bra-att-ha-grej" är en roller. Dessa är också förbrukningsvaror, men det finns ett alternativ, någon sorts "borste", minns inte vad den heter just nu. Den varar i alla fall längre än en roller. Två sådana "borstar" köpte jag. Nytt för mig idag var en liten batteridriven insekt, som brummade runt i en matskål på disken till "shoppen". Den såg väldigt intressant ut, ur kattsynpunkt. Själv är jag inte så pigg på att jaga insekter att jag köper till extra.


Behöver jag säga att katterna blev överförtjusta i denna outtröttliga lilla figur. Alla sju, både stora och små samlades runt detta fantastiska bytesdjur. Ett lätt surrande ljud hördes samtidigt som den for runt. Efter en liten stund vågade de putta till den med tassen, då la den sig på rygg. Ingen fara, den fortsatte fara runt, enda skillnaden var att den brummade högre...


En studie i birmaöron. Insekten är någonstans i den riktning mot vilken alla öron riktas.

För att följa upp historien kan jag säga att just nu vilar insekten, avstängd, i en bokhylla. Där får den vila upp sig och hämta nya krafter till nästa gång det är dags för ett litet träningspass.

1 kommentar:

  1. Hm... Jag får nog ta och leta upp en sån där insekt... Kramen

    SvaraRadera