Sidor

torsdag 28 juni 2012

Lite trädgård

Idag vill jag gärna dela med mig av lite bilder från vår trädgård i sommarskrud. Nu när det mesta blommar är det inte alltid man tar sig tid att titta och njuta av det vackra som omger en. Det vackra följs av underbara dofter.


Detta är den utsikt vi förnärvarande har från vår trappa. Ett kaprifolträd... Nej, egentligen är det ett hagtornsträd, "iklätt" en kaprifol. Hagtorn blommar ungefär en vecka under junimånad och är då ljuvligt vacker med sina röda rosenlika små blommor. Resten av året ser inte detta träd så mycket ut, nervissnat och torrt. Vi funderade en del hur vi skulle göra, det är ju sååå vackert en vecka om året. Efter många tankar och några skogspromenader, kom vi på att det kanske gick att sätta ihop dessa båda växter.


De har delat bra på blomningstid och gjort säsongen längre för växtplatsen, om man kan säga så. I år har kaprifolen nästan helt tagit över. Vi har sett alldeles för lite av hagtornets vackra små blommor. Faktum är att vi näst intill missade den. Jag hittade några få små blommor igår när jag var ute på fotojakt.Vilken underbar doft denna växt ger ifrån sig. Man brukar ju säga att kaprifolen doftar mest på kvällen och visst är det så, men man känner doften även på dagen då man går förbi här.
Så här såg det ut i april förra året, innan alla blad och blommor spruckit ut. 
Här växer de tillsammans. Hagtornsblommorna är nästan överblommade nu. 
 
Det var inte lätt att få en bild på endast hagtornets blommor.
En av mina absoluta favoriter bland blommor är rosen. Detta såväl för dess utseende som för dess doft, dessa tilldragande egenskaper i kombination med dess otillgänglighet med snår och taggar skapar en vacker helhet, som fascinerar.


Den ljusa rosen här ovan växer vid vår infart och fanns här redan då vi flyttade in, för över tjugo år sedan. Den är inte helt vit utan går över i någon nyans av rosa eller kanske det är aprikos. Den blommar rätt tidigt, nu i juni, och doftar helt underbart. Jag vet inte vad den heter.
Denna röda ros växer mellan vår trappa och vårt ena köksfönster. Det är en flammentanz. Den har börjat blomma nu och brukar hålla på betydligt längre än den ljusare rosen ovan. Dock doftar den inte så mycket.


Då vi flyttade in och flera år framåt växte här en annan ros, förmodligen av samma sort, fantastiskt vacker även den. Jag tror den var rätt gammal. Så, efter diverse turer, har nu denna nya ros slagit rot på samma plats.
Ytterligare en doftande favorit, lavendel. Vi har dem växande både i krukor och på friland. De vi har på friland fick jag av en kollega för många år sedan. De som växer i krukor köpte jag i år, de är något mörkare i färgen. För några år sedan jagade jag lite andra färger, vi hade då både rosa och vit.


Jag har upplevt att det är svårt att övervintra lavendel i kruka, fick tipset att sätta ut dem på friland under vintern. Det har fungerat bättre.
Om jag nu ska fortsätta på dofttemat kommer här en annan favorit, luktärt. Fröna hade redan grott och den hade börjat växa en del ovan jord, då jag köpte den hos trädgårdsmästaren. Egentligen ska man ju köpa dessa som frön och så själv, men jag tyckte det blev smidigast så här i år.

Luktärter doftar som när jag var liten, det är något visst.

2 kommentarer:

  1. Så härligt! Nästa gång jag hälsar på, måste jag gå en runda i din trädgård och bara njuta. Det gjorde jag här hemma igår em. Bilder kommer ikväll. Kramen

    SvaraRadera
  2. Det är så vackert ute nu med alla olika bommor och dess färger och former. Ibland ser man inte allt det vackra, för man har "vant sig".

    Kram

    SvaraRadera